onsdag 6 maj 2009

Stork och liten

Tänkte jag skulle avancera kunskaperna i att sy gosedjur så nu har jag sytt "Stork och liten" från Kalikå. I arbetsbeskrivningen står det väldigt bra hur man ska gå tillväga men jag tänkte ändå berätta hur jag gjorde det. För man kan ju faktiskt designa sitt egna gosedjur i velour om man vill det.

Material: Vitt, gult och rosa stretchvelour. Matchande syntettråd till maskinsöm. Starkare syntettråd till montering av vingar, ben och näbb, jag använde mig av vit sådan. Pärlgarn till brodering av ögon och mun (vit, blå och röd). En liten bit vit bomullstyg, tunn resår, syntetvadd till stoppning och slutligen silkesfrans till "litens" hår. Mönster/arbetsbeskrivning från Kalikå.

1. Började med att rita av mallarna i arbetsbeskrivningen från Kalikå.
2. Lade sedan velourtyget dubbelvikt, räta mot räta för att sedan lägga på mallarna med ca 1 cm mellanrum efter tygriktningen.
3. Ritade konturen med blyertpenna. Observera att man klipper i tyget efter att man har sytt.
4. Bytte symaskinsnålen till nr 70 och kontrollerade att nålen inte var skadad då den då kan slå sönder tyget. Sydde sedan i samtliga konturer med svag sick-sack (0,5) och stygnlängd 2,5. När det blir kraftiga kurvor i konturen syr jag väldigt sakta eller använder handveven beroende på hur kraftig kurvan är. Lyfter även ofta på tyget men nålen kvar i tyget och pressarfoten uppfälld så att det blir fina sömmar som följer konturen rätt.
5. Sydde fast håret på "liten" och klippte därefter små jack vid kurvorna så att tyget inte ska korva sig när man vänder det till rätsidan. Undviker dock att klippa för nära sömmen. 6.Vände alla delar med hjälp av en pinne som jag en gång fått när jag beställt hem kinamat.
7. Stoppade alla delarna, även här med hjälp av pinnen. Alla delar stoppades ganska hårt utom vingarna som skulle stoppas lösare pga att de sedan skulle quiltas. Detta gjorde jag på symaskinen med en förstärkt raksöm. Fast det fungerar säker bra med vanlig raksöm också.
8. Sydde igen alla öppningar med kastsömn, använde mig då av vanlig sytråd.
9. Sydde fast ben, näbb och vingar med den starkare syntettråden, så att det ska hålla för nyfikna små händer.
10. Broderade ögon och även mun på liten.
11. Fäste tunn resår på storkens rygg samt stark syntettråd på vingarna så att storken kan hängas upp.
12. Klippte till en trekant på dubbelvikt bomullstyg som jag sedan knöt ihop försiktigt i de smala ändarna. Hängde sedan denna över näbben och stoppade dit "liten" i den lilla vaggan.

Det var otroligt roligt att sy "stork och liten" som jag alltid tycker när det är något helt nytt som jag syr. Har svårt att slita mig från det jag håller på med, vill se resultatet på en gång. Nackdelen med det hela var nog att det var väldigt pilligt. "Liten" är endast ca 7 cm lång och vingarna har många kurvor så det blev en utmaning men ett mycket fint reslutat i slutändan.

7 kommentarer:

Minelo sa...

Vad fin!
Såg pilligt ut även på den stora, men fint gjord!

Kan tänka mig att ungar gärna har den där att titta på i sitt rum!

Mira och Emmy Håkansson sa...

Herre gud vilket jobb! Snart kan du bli sömmerska på heltid ;)
Kramen

Anonym sa...

Vilket jobb, vad duktig du är på att sy.
Kram mamma o pappa

Linda sa...

Va fint du har sytt den..jag har letat half ihjäl mig efter mönstret på den här storken men kan inte hitta den nånstans. Va ner på biblioteket idag men den enda boken de hade från kalikå va utlånad och skulle komma in 17/8. Jag har beräknad förlossning 18/8 och skulle vilja sy den innan.
Du har möjligtvis inte arbetsbeskrivningen kvar? Gör en vild chansning och frågar iaf =)
Mvh Linda

Anonym sa...

Tack!

Anonym sa...

Hej!
Jobbar på en fødeavdeling i Norge och skulle gjerne hatt en eller flere av dine flotte storker. Vad tar du för att sy en/flere?

SWiSWi sa...

Hej!
Jag tar 350 kr/st + porto för Stork och liten.