söndag 11 oktober 2009

Sy en singoallaklänning

Här nedan tänkte jag visa hur jag syr en singoallaklänning.
Efter att jag har ritat upp singoallaklänningens mönster på ett mönsterpapper, ritat konturerna på dubbelvikt tyg och sedan klippt ut tyget har jag kommit så långt som bilden ovan visar. Högst upp på bilden är klänningens ärmar, nedan är fram- respektive bakstycke.
Jag syr ihop ärmarna med framstycket och bakstycket på avigsidan med en fusk overlocksöm.
Viker sedan klänningen, fortfarande med avan utåt och fortsätter sedan att sy ihop klänningens ärmar och sidosöm med samma söm som tidigare. Jag passar in och kontrollerar att sömmarna i armhålan blir sydda som ett kors.
Efter detta fållar jag klänningen. I halsringning och i armsluten viker jag upp 1½ cm och syr med fuskoverlocksöm samt lämnar en öppning på ca 1 cm för resårbandet som sedan ska träs dit. Jag fållar upp klänningen 2 cm längst ner. Till hjälp använder jag mig av min sömometer, ett verktyg jag inte vill vara utan.
Med hjälp av en liten säkerhetsnål som jag fäst på resårbandet trär jag lätt dit den i ärmsluten och halsringningen. Jag knyter resårbandet i önskad längd (brukar måtta på dottern) och sedan syr jag igen öppningen. Bilden ovan visar hur ett ärmslut ser ut innan jag har trätt dit resårbandet. Jag använder mig av ett resårband för barn som är 5 mm brett.
Klänningen är så gott som klar, det enda som saknas är namnbandet som jag syr fast med en raksöm.
Sen är singoallaklänningen helt färdig.

7 kommentarer:

bokabosus sa...

Superbra beskrivning ;) Tack för en bra blogg!

Krimskrams sa...

Vilken bra beskrivning! Den här bloggen hade jag missat :-)

Jag! sa...

Superbra beskrivning! Får man fråga vart du hittat mönstret? Jag är ute efter ett sånt.
Tjing!

Jag! sa...

Hej SWiSWi!
Nu är det Jag igen! Nu undrar jag om du har några tips på hur man förstorar ett mönster. Jag har en vän som vill ha en singoallaklänning till sin 5-åriga dotter men jag har bara ett mönster för 86-92. Tips!?

/Erika (LittleTia)

SWiSWi sa...

Hej Erika!
Har väl inget direkt tips på hur man förstorar mönster till en så mycket större storlek. Men oftast blir ju klänningarna inte så mycket bredare i större stl utan mest längre och vidare vid armhålan. Jag brukar ibland kolla på samma klänningar i butik och jämföra olika storlekar för att få en uppfattning om storleksskillnaden. Jag brukar även jämföra mönster (tex ranglantröja) hur mycket som skiljer i de olika storlekarna. Sen har jag ju mina två levande provdockor (döttrarna) att testa resultatet på :)
Hoppas det är till nån hjälp iaf!
Lycka till!

Anonym sa...

Hej vännen! Tack för en suveränt bra beskrivning. Jag har sett hundratals singoallaklänningar till barn. Jag vill sy singoallaklänningar till mej själv. Men jag är en vuxen flicka fniss och kräver en betydligt större storlek än barnens.. Men det är stört omöjligt att hitta nåt mönster på en singoallaklänning i vuxenstorlek, både på nätet och i tygaffärerna. Vet du var jag kan köpa ett sånt? Tacksam för svar.. Hoppas du har en härlig höst! Hälsningar Ewa

SWiSWi sa...

Hej Ewa!
Jag vet tyvärr inte vart man kan hitta mönster till singoallaklänning i vuxenstl. Testa rita ett själv :) utgå fr mönster till ranglantröja. På biblioteket kan man låna böcker med mönster samt köp billigt tyg (secondhand) att provsy i.
Lycka till!