måndag 12 januari 2009

Fotavtryck

Nu har jag förevigat dotterns små söta fötter genom att göra ett avtryck av dem i gips. Här nedan kan man följa hur jag gjorde det steg för steg.

Först gjorde jag en trolldeg av 9 dl mjöl, 3 dl salt, 2 msk olja och varmt vatten (några dl) tills degen fick en bra konsistens. Jag tog varmt vatten för att inte dottern skulle behöva sätta ner fötterna i en kall deg. Knådade degen med händerna i en bakbunke och tryckte sedan ut degen i en tom GB glass låda.

I efterhand visade det sig att det blev väldigt mycket trolldeg på receptet ovan. Ska man bara göra avtryck, som jag visar här nedan, så räcker det säkert med att halvera receptet.

Man behöver ju också ha tillgång till ett par fötter eller händer ;)

Tryckte sedan, rätt så hårt, ner dotterns fötter i trolldegen ca 1 cm djupt.

Nu är formen skapad!

Rörde sedan ihop gipsblandningen. Jag tog en del vatten och två delar gips (enligt bruksanvisningen kunde man även välja att ta 2 delar vatten och 3 delar gips). Med andra ord tog jag 1½dl vatten och 3 dl gips. Jag använde mig av alabastergips som jag köpt på Panduro.
Har inte värmt upp gipsblandningen på spisen utan använde mig av en gammal kastrull som bytta bara. Vågade nämligen inte riskera att förstöra mina fina rostiskålar ;)
Här har jag hällt över gipset i formen, började först med att hälla gipset i tårna. När allt gips var i formen bankade jag med lådan i bordet för att bli av med eventuella luftblåsor. Om man önskar göra en tavla kan man sätta dit en metallögla i gipset nu som då blir en krok när gipset har stelnat. Det finns även färdiga metallöglor att köpa på Panduro som är till för detta ändamål. Gipset fick sedan torka över natten. Torktiden blev ca 16 timmar, bara för att vara på den säkra sidan...

Stjälpte sedan ut gipset och trolldegen lite försiktigt.

Sedan lyfte jag bara bort trolldegen från gipset, lätt som en plätt (trodde nämligen att detta skulle vara det svåraste momentet) och dotterns 7 veckor stora fötter är nu förevigade. Om man vill kan man nu snygga till gipset genom att använda en fil (tex nagelfil eller fotfil) för att få det som man vill ha det. Jag har då inte bestämt mig för hur jag ska göra än så jag avvaktar och velar ett tag till. Det kan ju även vara bra att låta gipset torka lite till, efter att man har tagit bort trolldegen, innan man börjar med att snygga till den.

Inga kommentarer: