måndag 23 november 2009

Ettårskalasklänning

För ett år sedan såg en liten tjej dagens ljus för första gången och idag fyller hon, min underbara dotter, ett år. Tänk att tiden kan gå så fort.

Planen inför dotterns kalas var att hon skulle ha en SWiSWi klänning på sig, alltså en klänning sydd av mig. Jag började sy den här klänningen för länge, länge sen för att verkligen vara ute i god tid. Jag valde även tyget med mycket omsorg. Men som nämnt tidigare så går ju tiden fort ibland och så även nu vilket gjorde att jag inte blev helt klar med den förenst på självaste kalasdagen. Det betyder ju också att jag provade klänningen på dottern för första gången på kalasdagen.

Är verkligen jättenöjd med tyg kombinationen och klänningen i sig men det visade sig att den var på tok för stor även fast mönstret var anpassad till en ettåring. Till och med sambon reagerade på storleken och vi konstaterade snabbt att dottern inte kunde ha den på sig på kalaset. Istället fick hon ha klänningen som var tänkt att ha på jul. Så här ser ni resultatet på vad som var tänkt att vara min dotters ettårskalasklänning.Material:
Kanintyg från Åhléns. Prickigt tyg från Ohlssons. Rutigt tyg second hand. Knappar från gömmorna.

Mönster:
Ettårskalasklänning från boken Baby cool (Lindén Ivarsson, Sandström Hallberg). Mönstret finns bara i en storlek, ett år. Sydde knappar istället för dragkedja i ryggen.

Reflekterar:
Surt och klantigt av mig att sy klänningen i sista minut, det är verkligen inget att rekommendera men jag får givetvis skylla mig själv att det blev som det blev ;) Jag tycker det är riktigt tråkigt att de flesta mönster som finns till barn har så konstig passform. Galet bred i detta fall. Varför är det så? Kan förstå att äldre mönster har annorlunda passform pga modet då och nu men Baby cool är ju från 2000-talet. Hmmm!
Det som är bra är att vi nu förhoppningsvis har en kalasklänning redo för nästa år vilket gör att jag kanske slipper paniksy något i sista minut ;)

onsdag 18 november 2009

Lussebrallor

Nu är det inte många dagar kvar till första advent och då passar det väl utmärkt bra att sy ett par lussebrallor till dottern som behöver påfyllnad av just byxor i garderoben. När jag ändå var i farten sydde jag två lussekatter till henne som faktiskt ser riktigt smarriga ut i verkligheten. Vilken synd bara att de inte är ätbara.

Material
Saffransgul velour från Hilko, köpt hos Nea Nobelle. Brun muddväv till både muddar och russin från Stoff och stil.

Mönster
Eget till både byxan och lussekatterna. Byxan är sydd i stl 80.

Reflekterar
Tycker verkligen om den här typen av byxor, dottern är dessutom så söt i dem. De muddbyxor som jag har sytt till dottern används mycket flitigt varje vecka och är riktiga favoriter, speciellt när vinteroverallen ska på. Velouren från Hilco är ju även ett så fantastiskt mjukt och mysigt material att sy barnkläder av.

torsdag 5 november 2009

Mössor

I mina hemtrakter kom säsongens första snö i går kväll vilket jag tycker är så mysigt. Visserligen smälter snön bort så fort den nuddar asvalten men gräsmattorna är täckta av ett tunnt, svalt och vitt snötäcke. Snön gör mig påmind av att julen snart är här. På lokala ortens IKEA är julskyltningen klar, i en av huvudstadens IKEA var julskyltningen redan igång i början av oktober. Jag har inte börjat pynta här hemma än men jag har nu sytt de första julklapparna till några beställare.

Material: Brunt molntyg från Jnydesign. Elefant- och flodhästtyg från Jofotex.

Mönster: Efter mycket letade på internet efter ett mönster till mössa kom jag slutligen fram till att rita ett eget mönster. Inspiration har jag bland annat hittat hos alvinea och Made by me. Mössorna på bilden är sydda i fyra olika storlekar: bebis, 1 år, 2 år och 3 år.

Reflektion: Härligt att få sy många mössor i alla dessa härliga retrotyger. Så roligt att äntligen få sätta saxen i det röda elefanttyget som jag gillar så mycket. Tyckte att en mössa i det tyget blev så söt att jag bara var tvungen att sy en likadan till dottern när jag ändå var igång. Det var riktigt mysigt att få sy en liten bebismössa, den blir ju lite så där extra söt bara för att den är så liten och man glömmer ju så fort hur stor en nyfödda faktiskt är.

söndag 1 november 2009

Vinnaren är...

Tävlingen avslutades vid midnatt och nyligen fick min sambo hjälpa till att dra en vinnare. Turen den här gången går till AMANDA!
Stort GRATTIS till henne och TACK alla ni som ville vara med att tävla.