måndag 26 oktober 2009

Tävling

Om några dagar avslutas tävlingen. Så vill du ha chansen att vinna bokstäver sydda i velour klicka då på bilden för mer information. Lycka till!

måndag 19 oktober 2009

Amigurumi

På syfestivalen i Kistamässan fanns det massa spännande och roliga saker att kika på. Bland annat kom jag hem med massa nya tyger som jag än inte hunnit sätta saxen i. På mässan besökte jag även montern där man kunde prova att virka amigurumi och det blev jag bara så inspirerad av att testa. Jag har inte virkat sedan syslöjden i grundskolan så det var riktigt roligt att se om mina kunskaper i virkning fanns kvar vilket de fanns som ni kan se på bilden. Det var lite ringrossligt i början men sen fick jag upp en riktigt bra fart. Visst ser kakfatet lite smarrigt ut?

Amigurumi är japanskan för virkade eller stickade och stoppade leksaker. Jag hade aldrig tidigare hört talas om detta samlingsnamn. Här kan ni fördjupa er lite mer om vad just en amigurumi är för något. På den här hemsidan kan man bland annat köpa mönster till de här fem sorters kakorna som jag har virkat, det finns även två gratismönster att ladda ner. Kakorna har jag virkat i 100% bomullsgarn.

söndag 11 oktober 2009

Sy en singoallaklänning

Här nedan tänkte jag visa hur jag syr en singoallaklänning.
Efter att jag har ritat upp singoallaklänningens mönster på ett mönsterpapper, ritat konturerna på dubbelvikt tyg och sedan klippt ut tyget har jag kommit så långt som bilden ovan visar. Högst upp på bilden är klänningens ärmar, nedan är fram- respektive bakstycke.
Jag syr ihop ärmarna med framstycket och bakstycket på avigsidan med en fusk overlocksöm.
Viker sedan klänningen, fortfarande med avan utåt och fortsätter sedan att sy ihop klänningens ärmar och sidosöm med samma söm som tidigare. Jag passar in och kontrollerar att sömmarna i armhålan blir sydda som ett kors.
Efter detta fållar jag klänningen. I halsringning och i armsluten viker jag upp 1½ cm och syr med fuskoverlocksöm samt lämnar en öppning på ca 1 cm för resårbandet som sedan ska träs dit. Jag fållar upp klänningen 2 cm längst ner. Till hjälp använder jag mig av min sömometer, ett verktyg jag inte vill vara utan.
Med hjälp av en liten säkerhetsnål som jag fäst på resårbandet trär jag lätt dit den i ärmsluten och halsringningen. Jag knyter resårbandet i önskad längd (brukar måtta på dottern) och sedan syr jag igen öppningen. Bilden ovan visar hur ett ärmslut ser ut innan jag har trätt dit resårbandet. Jag använder mig av ett resårband för barn som är 5 mm brett.
Klänningen är så gott som klar, det enda som saknas är namnbandet som jag syr fast med en raksöm.
Sen är singoallaklänningen helt färdig.

onsdag 7 oktober 2009

Tunika in action!

Dottern visar upp flodhästtunikan som jag nyligen sydde. En människas första steg, titta och njut!

tisdag 6 oktober 2009

Samma lika?

Ja, det skulle man kunna tro men en ena byxan är faktiskt sydd i en storlek större än den andra. En beställare ville ha ett par muddbyxor i storlek 86 och jag fick fritt val att välja färg. Färgvalet var inte så svårt då jag nyligen köpt dessa tyger, både velouren och muddväv i den här ljuvliga färgen kommer från Jofotex. Jag blev även så nöjd med resultatet att jag bara var tvungen att sy ett par likadana byxor till dottern i hennes storlek och byxorna används nu mycket flitigt. Det är synd att kameran inte riktigt gör färgen rättvis bara.

söndag 4 oktober 2009

Jag vann!

Jag som aldrig brukar vinna har gått och vunnit en tävling hos Udda kuddar. Gissa om jag blev glad! Vann ett minipris som var den här nyckelringen med en liten kudde på i miniformat. Fantastiskt söt och passar perfekt att ha altannyckeln på. Jag som nu har haft ryggskott med skadad disk sedan tre veckor tillbaka fick en liten frisk fläkt i vardagen då paketet kom i veckan. Mitt limbiska system fick även arbeta lite när jag öppnade paketet. Nyckelringen var nämligen parfymerad med en mycket god doft som påminner om lukten av luktsuddgummin och brevpapper som jag hade som barn. Ni kanske också har barndomsminne av den doften? Så man kan säga att det blev som två överraskningar på en gång.

TACK Udda kuddar för den fina vinsten!

För att tillfriskna i ryggen och undvika lyft är jag nu på besök hos mina föräldrar. Min snälla nypensionerade pappa ska hjälpa till lite med dottern så sambon får jobba med gott samvete. Nästa helg är det även syfestival på Kistamässan och eftersom mässan nästan bor granne med mitt barndomshem ska jag passa på att besöka den. Det ska bli riktigt kul. Hoppas bara att ryggen är sammarbetsvillig ;)